Enginar fidesi üretimi hemde bedavadan, bahçemizde bir sürü yavru enginar fidesi çıkmış, bizde bu fırsatı değerlendirip sizlere enginarda çoğaltma işlemi nasıl yapılır detaylı bir şekilde anlattık. Zengin besin maddelerine sahip enginarın yetiştiriciliğinde tohumdan dip sürgünlerden ve doku sistemi ile üretimi yapılan enginarın ilerleyen zamanlarda enginarda sonbahar bakımı ve tohum alma işleminide sizlerle paylaşmayı düşünüyoruz.
Ek olarak Enginar (Cynara scolymus), papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50–150 cm boyunda Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişirildiği kaynaklarda geçiyor. Enginar çok yıllık bir sebzedir. Bulunduğu yerde 8-10 yıl kalabilir ve ürün vermeye devam eder.
Ancak ekonomik bir üretim için 5-6 yılda bir plantasyonun yenilenmesi gerekir. Enginarın çiçek tablası ve çiçek tablasında bulunan yapraklan (brakte yapraklan) yenir. Taze dönemlerde ise sap kısmınında belirli bir bölümü değerlendirilmektedir. Enginar kuvvetli bir kök yapısına sahiptir. Çok yıllık bir bitki olması nedeniyle toprak altında yetiştiği yıl süresince kalınlaşan ve odunlaşan siyah renkli bir rizom oluşturur, rizomlar üzerinde etli yan ve saçak kökler oluşur. Yan ve saçak kökler genelde 50 cm toprak derinliğinde yayılmıştır. Faydaları saymakla bitmeyen içerisinde fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerinden oldukça zengin olan bu bitkinin ayrıca lif yönünden zengin olması, sindirim sistemine yardımcı olduğu yüksek protein içeriği sayesinde kalp kasını güçlendirdiği, üre seviyesini düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığı, demir bakımından zengin yönüyle, demir eksikliği, antioksidan özelliği sayesinde, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak, karaciğerin sağlıklı çalışmasını desteklediği kanıtlanmıştır. İyi Seyirler 2020
0 Yorumlar